drywood.nl / Applicatie

Applicatie

 • Hoe kan het dat er direct na het schilderen blaasjes in de verflaag ontstaan?

  Blaasjes in een verse verflaag op porie-rijk hout kunnen ontstaan doordat de bovenste laag van de aangebrachte verflaag aandroogt en de verf hieronder nog nat is. Als de verflaag opgewarmd wordt doordat de zon erop gaat schijnen, wil het oplosmiddel in de verflaag verdampen en wil de lucht in het hout en uit de niet gevulde poriën in het hout uitzetten. Omdat er op de vers aangebrachte verflaag al een huidje is ontstaan - in contact met de luchtlaag droogt de verf snel - ontstaat er een blaasje of belletje.

  Advies:

  Zorg voor het goed inschilderen van de poriën in het hout en voor voldoende droging van de onderliggende verflaag. Schilder nooit in de volle zon!
   

   

 • Hoe kan het dat er in een verflaag kwaststrepen of sinaasappelhuid te zien zijn?

  Kwaststrepen of sinaasappelhuid ontstaan doordat de verflaag al droogt voordat de verflaag heeft kunnen navloeien. Dit kan gebeuren omdat er op de tocht is geschilderd, omdat de relatieve luchtvochtigheid te laag was, er te weinig laagdikte is aangebracht of met een verkeerde kwast (te hard) of roller (die te weinig verf kan opnemen, bijvoorbeeld een schuimroller of een te dun rollertje) is gewerkt.

 • Hoe kan ik het beste kwasten gebruikt voor watergedragen producten schoonmaken?

  Watergedragen producten zijn goed voor het milieu: ze bevatten geen of nauwelijks oplosmiddel. Echter, kwasten en rollers uitspoelen onder de kraan, is niet goed voor het aquatisch milieu. Voor meermalig gebruik van kwasten kunnen deze het beste worden weggezet in een laagje water (zo hoog als de haren van de kwast) in een fles met een brede hals en opening (bijvoorbeeld appelsapflessen). De kwast een paar keer uitdrukken in het water en voor gebruik de kwast tussen twee handen uitslaan boven de laag water (daarom is de brede hals ook handig). De kwast kan dan opnieuw gebruikt worden. Op deze manier is grondig reinigen van de kwasten met schoon water ook mogelijk. Voordeel van deze werkwijze is dat de kwasten met weinig water zijn te reinigen zijn. Vervuild water afvoeren via de milieustraat.

   

 • Wat is 'cissing'?

  'cissing' is het in strepen wegtrekken van een verse verflaag op een eerder aangebrachte laag. Dit wordt veroorzaakt door een verschil in oppervlaktespanning tussen de verflagen en is eigenlijk alleen zichtbaar als de houtstructuur niet aanwezig is en het oppervlak spiegelglad is. Dit kan verholpen worden door de ondergrond goed voor te behandelen, door het product niet te verdunnen en in een goede laagdikte aan te brengen of door een 'anti-siliconen' middel aan het afschilderproduct toe te voegen.

   

   

 • Wat is de juiste ondergrondvoorbehandeling?

  Het resultaat van schilderwerk staat of valt met de juiste ondergrondvoorbehandeling en de juiste productkeuze. De ondergrond schoonmaken en ontvetten met lauwwarm water met een scheut ammonia, St. Marc of andere verfreiniger (van bijvoorbeeld Alabastine). De ondergrond wassen met schoon water, licht schuren (bij onderhoudsschilderwerk met Scotch Brite, voor het aanbrengen van een grondverf/voorlaklaag met korrel 120/180), ontstoffen en de verflaag aanbrengen.

 • Wat zijn 'heilige dagen'?

  De zogenaamde 'heilige dagen' zijn plekken waar onvoldoende laagdikte is aangebracht en waar de ondergrond doorschemert.

 • Wat zijn 'kraters'?

  'Kraters' zijn ronde plekjes in een aangebrachte verflaag waar de verflaag rondom een punt wegtrekt en een randje om dit puntje laat zien. Dit puntje (dat meestal goed zichtbaar is), is een verontreiniging in de ondergrond. Dit wordt veroorzaakt door een verschil in oppervlaktespanning tussen de verflagen en is eigenlijk alleen zichtbaar als de houtstructuur niet aanwezig is en het oppervlak spiegelglad is. Dit kan verholpen worden door de ondergrond goed voor te behandelen, door het product niet te verdunnen en in een goede laagdikte aan te brengen of door een 'anti-siliconen' middel aan het product toe te voegen.